Home / България / СКРЪБНА ВЕСТ! ПОЧИНА ЕМБЛЕМАТИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА ФИГУРА

СКРЪБНА ВЕСТ! ПОЧИНА ЕМБЛЕМАТИЧНА ПОЛИТИЧЕСКА ФИГУРА

На 103 години в Атина почина Стилианос Патакос, последният останал жив организатор на преврата, извършен в Гърция на 21 април 1967 г. Успешният пуч положи началото на 7-годишното управление на военните, влязло в историята на като диктатура на „черните полковници“, съобщава „Български новини”.

Патакос бе смятан дясна ръка на лидера на преврата Георгиуса Пападопулос, който назначи себе си за министър-председател. Третият по влияние техен съратник – Николаос Макарезос, беше зам.-председател на гръцката хунта.  През 1973 г. Пападопулос детронира генерал Димитриос Иоанидис, който сам се лиши от власт година след неуспешния опит за анексирането на Кипър, довело до нахлуването на турски войски на острова и създаването на непризнатата Турска република Северен Кипър.

След възстановяването на демокрацията и проведените през 1974 г. избори лидерите на диктатурата бяха осъдени на смърт, но присъдата им бе заменена с доживотен затвор. Пападопулос почина през 1999 г., Макарезос – през 2009, Иоанидис – през 2010 година.

Към момента на смъртта си всички те бяха над 75 години. Патакос бе освободен от затвора през 1990 г. заради влошено здраве и доживя до 103 години В интервюта, които даде в последните години от живота си, бившият „черен полковник“ не изрази разкаяние. Смята се, че той е инициатор на това известната гръцка певица Мелина Меркури, която избяга във Франция от диктатурата в родната си страна, да бъде лишена от гръцко гражданство.

Препоръчано

Излязоха отговорите на матурите – линк за сваляне

Вече МОЖЕ да видите отговорите на матурите по български и литература 2017. Свалете PDF формата …

Leave a Reply

Your email address will not be published.